Balıkesir hakkında genel bilgiler

BALIKESİR Batı Anadolu’da Marmara Bölgesi'nin güney kesiminde bulunan il ve aynı ilin merkezi olan kent. İlin yüzölçümü 4.957 km’, ilçeleriyle birlikte nüfusu 1.204 milyon.


Balıkesir iki denizde (Ege ve Marmara) kıyısı bulanan bir ildir. Marmara kıyısı içerilere kadar, Edremit Körfezi dar bir şerit biçiminde, Kocaçay ve Susurluk ırmaklarının geçtiği alanlar ovalıktır. Ortadaki ovaları Ege kıyısından yüksek dağlar ayırır (Kazdağı 1.774 m, Madra Dağı 1.338 m). Doğuda Kütahya sınırına yakın kesimlerle (Alaçam 1.613 m). Sındırgı ve Edremit yöresi ormanlarla kaplıdır.

İlde Ege kıyılarında yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçen Akdeniz iklimi görülür. Marmara kıyıları ise kuzey rüzgarlarına açık olması nedeniyle serin ve kuraktır. Burada daha çok kışın yağış görülür.

İlin başlıca ırmakları güneyden kuzeye doğru akarak Marmara’ya dökülen Susurluk ve Gönen çayları ile Manyas Gölü’ne dökülen Kocaçay’dır. Kuş Gölu de denen Manyas Gölü 166 km2'lik büyük bir göldür.

Balıkesir, ikliminin ve topraklarının çeşitliliği nedeniyle her türlü tarıma ve hayvancılığa elverişli bir ildir. Büyük ölçüde tahıl tarımı yapıldığı gibi şeker pancarı, pamuk, pirinç, tütün ve ayçiçeği ekimi de yapılır. Zeytincilik ve hayvancılık da il ekonomisinde önemli yer tutar. Erdek ve Bandırma’nın batı kıyıları ile Edremit Körfezi başlıca zeytin üretim alanlarıdır.

İlde sanayi kuruluşları son yıllarda gelişme göstermiştir (şeker, dokuma, çimento, küçük makine sanayileri). Ayrıca kerestecilik, dericilik ve konservecilik de önemli sanayi dallarını oluşturur.

Balıkesir’in birçok yerinde değerli madenler de çıkar. Bunların başında borasit, demir, kükürt, bakır ve gümüşlü kurşun gelir Linyit üretimi de vardır.

Eğitim ve öğretim kurumları yönünden de zengin olan Balıkesir’in en önemli zenginliklerinden biri de iç ve dış turizme elverişli yapısı ve kaynaklarıdır. Balıkesir’de çok sayıda sağlığa yararlı kaplıca vardır. Gönen, Edremit, Bigadiç, Sındırgı, Susurluk ve Balya ılıca ve kaplıclar en iyi örneklerdir. Kaplıcaların büyük bir bölümünde modern konaklama tesisleri bulunmaktadır (Gönen Kaplıca işletmeleri).

Ayvalık, Edremit, Burhaniye, Erdek ve Gönen kıyıları yazlık dinlenme siteleri, otel, motel gibi konaklama tesisleriyle doludur.