Bakır nedir nasıl oluşur, bakır nerelerde kullanılır?

BAKIR kimyasal bir element. ince tel ve levha yapmaya elverişli dayanıklı ve ağır, kırmızı metal. Simgesi Cu (Latince Coprum'dan) Atom numarası 29. atom ağırlığı 63.54. Yoğunluğu 8.93 Erime derecesi 1.083° Gümüşten sonra ısıyı ve elektriği en iyi ileten iletkendir.


Kolay işlenebilen yumuşak bir maden olduğu için kullanım alanı çok geniştir. Eskiden daha çok mutfak eşyası yapımında kullanılırdı. Hava ve nem etkisiyle yüzeyinde bakır karbonat oluştuğu ve bu bileşik zehirli olduğu için bakır kapların yüzeyi kalayla kaplanır.

Bakır doğada ya serbest biçimde ya da küprit, kalkosit ve kalkoprit gibi filizler halinde bulunur. En çok, bir bakır, demir ve kükürt bileşiği olan kalkopiritten elde edilir.

Bakır, sanayide yüzde 80 saf olarak ya da yüzde 1 başka madenlerle karışık olarak kullanılır. Yüksek elektrik ve ısı iletkenliği, aşınmalara dayanıklılığı, biçimlendirilme ve birleştirme kolaylığı nedeniyle yaygın olarak kullanılır: elektrik motorlarının yapımında (motor ve gereçleri), elektrik iletiminde (kablo, çubuk, iletken), yapılarda (boru), elektrikli araçlar ve otomobil yapımında vb. Özelliklerinin çeşitliliği nedeniyle alaşımlarının da sanayide geniş kullanım alanı vardır: pirinç (bakır ve çinko alaşımı), (bronz ve kalay alaşamı) bunlardandır.