Bakır çağı özellikleri hakkında bilgi

BAKIR ÇAĞI maden çağlarının en eskisi. Cilalı taş çağı ile Tunç çağı arasında yer alır. Bağımsız bir çağ sayılması tartışmalıdır, çünkü aynı çağda altın ve gümüş de biliniyor, işleniyordu. Buna karşın bakır, altın ve gümüşe göre bolluğu nedeniyle kullanılan ilk önemli madendir.


Yumuşak olduğu için arsenik, antimon ve özellikle kalayla birleştirilerek sertleştirilir. En eski bakır işleme ocağı Sina Yarımadası'nda bulunmuştur. İÖ 2750 yıllarında bakırın başka madenlerde karıştırıldığını kanıtlayan belgeler vardır.

Kapadokya'da bulunan tabletlerde bakırın arılaştırılma tekniğinden söz edilmektedir. Anadolu da İÖ 3. bin yılın ikinci yarısında zengin bır Bakır çağı yaşamıştır.

Bakır çağında toplumlar sabanla tahıl tarımı yapmayı, koyun, keçi, sığır, köpek, vb, evcil hayvanları besleyip üretmeyi biliyorlardı. Tanrı-kral ya da rahip-kral olarak nitelenebilecek başkanlarının yönetiminde, duvarlarla korunan kentlerde, daha doğrusu kent-devletlerinde barınıyorlardı. Uygarlığın önce Doğu Akdeniz yöresinde gelişmesi, bakırın en çok bu yörede bulunmasıyla açıklanmaktadır.