BAKLAGİLLER çiçekli bitki takımı (leguminosae). Takımın üç alt familyası vardır: küstümotugiller, erguvangiller ve baklagiller. Günlük dilde bu botanik ayırıma bakılmadan fasulye, nohut, mercimek gibi kuru sebzelere ve bir kısım yem bitkilerine de baklagiller denir.
Sebzelerden bakla, bezelye, börülce, fasulye, nohut, mercimek; yem bitkilerinden fiğ, burçak, yonca, tirfil, korunga, acıbakla; sanayi bitkilerinden soya, yerfıstığı, geven, çivitotu; süs bitkilerinden sarısalkım, katırtırnağı, morsalkım, ıtırşahi hep bu familyaya girer.
Baklagillerin en önemli özelliklerinden biri kökleriyle toprakta azot birikimi sağlamalarıdır. Bütün baklagillerin çiçekleri kelebeği andırır biçimdedir. Meyveleri de genellikle badıç biçimindedir.
Sebzelerden bakla, bezelye, börülce, fasulye, nohut, mercimek; yem bitkilerinden fiğ, burçak, yonca, tirfil, korunga, acıbakla; sanayi bitkilerinden soya, yerfıstığı, geven, çivitotu; süs bitkilerinden sarısalkım, katırtırnağı, morsalkım, ıtırşahi hep bu familyaya girer.
Baklagillerin en önemli özelliklerinden biri kökleriyle toprakta azot birikimi sağlamalarıdır. Bütün baklagillerin çiçekleri kelebeği andırır biçimdedir. Meyveleri de genellikle badıç biçimindedir.