Bağımlılıkta kişiye özel tedavi yöntemi

Bağımlılık çok kapsamlı ele alınması gereken bir rahatsızlık olduğu için kişinin ihtiyaçları, kişinin durumu, kişinin istek ve arzuları çok önemlidir. Bu da kişiselleştirilmiş, bireyselleştirilmiş tedavi anlamına geliyor.


Bunun için kişinin nerede zorlandığı, ne kullandığı, ne yaptığı bunların araştırılması ve ayrıntılı bir risk haritası çıkarılması gerekiyor. Tedavi ilkelerini belirlerken, hedefleri belirlerken kişinin katılımı, kişinin onaylaması, kabul etmesi çok önemlidir.

Nasıl ki tedaviye başlangıç çok kişinin isteğine, motivasyonuna bağlıysa, bundan sonraki dönemde de kişinin istediği gibi ve istediği sürede, istediği biçimde tedavi olmasını sağlamaya yönelik bazı gelişimler var.

Çünkü bağımlılıkta biz ciddi bir kontrol edilemeyen istekle baş etmeye çalışıyoruz ve orada kişinin kendini rahat hissetmesi, alternatif başetme mekanizmaları geliştirebilmesi için kendine uygun kendi üzerine göre dikilmiş bir tedaviye ihtiyacı oluyor.

Kişi yatarak tedavi görmesi gerekiyorsa yataklı tedavi kurumları yönlendirilmelidir. Ama eğer ayakta tedavi olabiliyorsa hayatın içinde kendiyle, kendi sorunlarıyla, kendi hedefleriyle uygun bir tedaviyi sürdürmelidir.