Bağımlılık nasıl gelişiyor?

Bağımlılık haz alma mekanizmamızda ki bir bozukluk sonucunda gelişiyor. Aslında hemen ve çok yoğun haz sağlayabilecek davranışlar veya maddeler bizim buradaki düzeneğimizin normal çalışmasını etkiliyor ve kalıcı hasarlar bırakıyor.


Biz neden haz alırız? işte hayatımız da mutlu bir şey olur, çaba harcarız, bir şey ediniriz, bir hedefimiz vardır ona ulaşırız. Ama bunlar uzun zaman ve emek isteyen şeylerdir. Oysa ki ortada bir bağımlılık yapıcı madde varsa doğrudan bu hazzı sağlayabiliriz ve bu kısa devreye vücudumuz hemen adapte oluverir.

Biz bunu bir kez öğrendiğimizde bizim beynimizin çeşitli merkezleri bunu unutmaz ve biz o maddeye, bağımlılık yapıcı o maddeye maruz kaldıkça, tekrar tekrar Kullandıkça da böyle bir bağımlılık gelişir.

Bir zorlukla karşılaştığınızda, bir rahatsızlık hissettiğimiz de, özellikle kaygı yaşadığımızda aklımıza bu madde geliverir ve sonra aşerme denilen ani istekler doğabilir ve böylelikle de kontrol edilemeyen madde kullanımları ya da belli davranışları tekrar etme olur.