Aydın ili hakkında genel bilgiler

AYDIN Batı Anadolu’da il ve aynı ilin merkezi olan kent. İlin yüzölçümü 8.281 km2. nüfusu 1,080,839. Aydın ili, doğudan batıya doğru Ege Denizi’ne kadar uzayan Büyük Menderes Vadisi’nin iki yanındaki topraklardan oluşur.


Bu vadinin kuzeybatı kesiminde Aydın Dağları, doğu kesiminde Çal Dağı vardır. İlin Güneydoğu bölümü daha dağlıktır (Madran baba 1.618 m., Karıncalı 1703 m.). Bu bölüm genellikle ormanlıktır.

İlin ova kısmında, yazlar çak sıcak, kışlar ılık geçer. İlin başlıca ırmağı Büyük Menderes’tir. Buna güneyden Akçay ve Çine suyu katılır. Bunlardan Akçay Uzerinde Kemer Barajı ve Hidroelektrik Santrali bulunur. İlin tek gölü, Söke’nin güneyindeki Bafa Gölü’dür.

Aydın ilinde, özellikle ova kesiminde, büyük ölçüde sanayi bitkileri üretilir; Pamuk, tütün, Zeytin, turunçgiller, incir, sebze ve tahıl da ilin önemli ürünleri arasındadır.

Aydında zeytinyağı ve çırçırın yanı sıra kereste, çimento ve özellikle dokuma sanayi gelişmiştir. Aydın da tekstil, Nazilli’de basma fabrikası vardır.

Aydın, tarihi ve turistik yerler bakımından da zengin bir ildir: Tralleis (eski Aydın), Nysa (Sultanhisar), Miletos, Didyma (Yenihisar), Aphrodisias (Geyre), Priene, vb.