Ay ile ilgili şaşırtıcı bilgiler ve özellikleri

AY dünyanın uydusu. Hem Yer'in hem de Yer'le birlikte Güneş'in çevresinde döner. Dünya çevresindeki dönüşü 29 gün 12 saat 44 dakika 2,8 saniye sürer. Ay da kendi çevresinde döndüğü için, Dünya ayın her zaman yalnız bir yüzünü görür.


Ayın Dünya'dan ortalama uzaklığı 384.400 km.'dir. Ay bir gezegen olduğu için kendisi ışık saçmaz, yalnızca güneşin ışığını yansıtarak parlar. Ay’da atmosfer ve su yoktur. Bu nedenle ayda yaşam da yoktur.

Atmosferin olmayışı yüzünden, gece gündüz sıcaklık farkları çok fazladır, gündüz + 100 °C olan ısı geceleri - 150 °C'a düşer. Bu aşırı sıcaklık farkı, aydaki kayaların parçalanıp ufalanmasına yol açar.

Ayrıca atmosfer olmadığı ve gök taşları da milyarlarca yıldan beri hiçbir engelle karşılaşmadan ayın yüzeyine düştüğü için, tüm yüzeyi bir toz tabakasıyla kaplanmıştır. Ayın yüzeyi de, dünyada olduğu gibi, engebelerle doludur. Bunlar, çok yaşlı kayalardan oluşmuştur (3,2-4,2 milyar yıl).

Yüzyıllardan bu yana, dünyadan teleskoplarla gözlenen ayın görünen yüzü oldukça iyi biliniyordu. 1959'dan sonra gönderilen uydularla hem görünen, hem görünmeyen yüzünün yakından resimleri çekilince eldeki bilgiler çoğaldı.