Avrupa Birliği ne zaman kuruldu kuruluş amacı hedefi nedir?

AVRUPA BİRLİĞİ (AB) Avrupa'nın tek bir devlet halinde birleşmesi. Birinci ve İkinci Dünya Savaşları'nda birbirleriyle savaşarak büyük acılara ve yıkımlara yol açan Avrupa Devletleri sürekli barışın ancak birleşmekle sağlanabileceği görüşüne vardılar.


Savaş sonrasında (1945) başlayan bu hareketin öncüleri Belçikalı devlet adamı Paul Henry Spaak ile Fransız devlet adamları Maurice Schuman ve Jean Monet oldu. Bu kişiler Avrupa'nın kurtuluşunu, Avrupa ülkelerinin kıta çapında birleşmesinde görüyorlardı.

Avrupa Birliğinin birdenbire gerçekleşmeyeceği herkesçe biliniyordu. Bu amaca ancak birçok aşamadan sonra ve zamanla ulaşılabilirdi. Bu aşamaların ilki 5 Mayıs 1949'da Londra'da on Avrupa Devleti arasında imzalanan bir antlaşma ile Avrupa Konseyinin kurulması oldu.

Ondan önce 1946’da Avrupa Kömür ve Çelik Birliği (1946) ve Avrupa iktisadi işbirliği ve kalkınma örgütü (1948) kurulmuştu. Bunların kuruluş amacı her şeyden önce ekonomikti. Nitekim Avrupa Konseyi kurulduktan sonra, bu alanda daha birçok yeni kuruluşa yönelindi.

Kuzey Atlantik Savunma Antlaşması örgütü (NATO), Avrupa Tediye Birliği, Avrupa ulaştırma için işbirliği, Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu ve bütün bunların belki de en önemlisi, Ortak Pazar da denen Avrupa Ekonomik Topluluğu. AET, Avrupa Birliği fikrinin gerçekleşmesi açısından belki de Avrupa Konseyi'nden daha çok rol oynayabilecek bir kuruluştur.