Atom enerjisi nedir nasıl oluşur formülü ne? hakkında bilgi

ATOM ENERJİSİ atom çekirdeklerinin parçalanması veya kaynaşması sonucunda ortaya çıkan enerji. Bir atomun çekirdeği ikiye parçalanacak olursa (buna fisyon denir) iki başka elementin çekirdeği ortaya çıkar.


Bu yeni çekirdeklerdeki proton ve nötronların sayısı, parçalanmadan önceki büyük çekirdeğin proton nötronlarının sayısına eşittir, ama yeni atomların kütlelerinin toplamı, önceki atomun kütlesinden biraz eksiktir. Parçalanma sonucunda bir miktar madde enerjiye dönüşmüştür. Kütleler arasındaki fark çok küçük olduğu halde açığa çıkan enerji çok büyüktür. Bu enerjinin miktarı Einstein'ın E=mc2 formülü ile tanımlanır. Bu formülde, E açığa çıkan enerjiyi, m enerjiye dönüşen maddenin kütlesini (ağırlığını), c de ışık hızını (saniyede 300.000 km.) gösterir.

m madde miktarı çok küçük olsa bile, ışık hızının karesi gibi, çok büyük bir sayı ile çarpılacağı için, enerjide çok büyük olacaktır. Bu formül bize madde ile enerjinin aynı şey olduğunu göstermektedir. Nitekim bu olgu Güneş'te her an gerçekleşmekte, her gün büyük miktarda madde enerjiye dönüşerek evrene yayılmaktadır.

Ama yayılan enerjinin büyüklüğüne karşın Güneş, milyarlarca yıldan beri varlığını sürdürmekte, tükenmemektedir. İnsanlar bu enerjiden atom bombası yapımında yararlandıkları gibi elektrik enerjisi elde etmek için de yararlanmaktadırlar. Ne var ki yararlandıkları enerji, çekirdeğin kütlesinin çok çok küçük bir miktarıdır.