Atmosfer nedir ne işe yarar görevleri nelerdir?

Atmosfer nedir, özellikleri ve atmosferin katmanları ne işe yarar, atmosferin katmanları ve görevleri nelerdir?


ATMOSFER Yer'i saran hava tabakası. Hem içindeki solunuma elverişli gazlar nedeniyle hem de güneş ışınlarından insanları koruduğu için, insan yaşamı için vazgeçilmez bir ortamdır. İnsanoğlu atmosferin olmadığı yerde yaşayamaz, bu nedenle uzay gemilerinin içinde bu ortam hazırlanmaktadır.

Yukarıya çıkıldıkça sıcaklığın değişmesine göre atmosfer şu tabakalara ayrılır:

1- Troposfer, yükseldikçe sıcaklığın azalması ve atmosfer akımlarıyla karışması nedeniyle meteorolojik olayların geçtiği alandır.

2- Stratosfer, sıcaklık hemen hemen hep aynıdır.

3- Mezosfer, sıcaklık önce artar, sonra azalır.

4- Termosfer, sıcaklık yükseldikçe artar. İlk üç tabakanın üst sınırlarına sıra ile Tropopoz, stratopoz ve mezopoz adı verilir.

Hava bileşiminin hep aynı olduğu 0 ile 100 km. arasındaki tabakaya homosfer denir. Onun üstündeki heterosfer tabakasının başlıca özelliği hafif gazların (helyum, azot, hidrojen) oranının yüksekliğidir. 1.000 km. sonra ekzosfer başlar. Burada en hafif moleküller yer çekiminden kurtularak uzaya doğru açılırlar.

Su buharı, karbondioksit ve her çeşit tozlar troposferde ve genellikle de ilk birkaç kilometre içinde bulunur. Stratosferin üst kesiminde ozon çoktur. 100 kilometreden yukarı iyon yoğunluğu çeşitli tabakalarda artar ve bundan dolayı bu tabakaların tümüne birden iyonosfer denir.