Atlas Okyanusu (Atlantik) nerede? hakkında genel bilgi

ATLAS OKYANUSU Eski ve Yeni Dünya arasında bulunan büyük deniz. Bir adı da Atlantik'tir. Yüzölçümü 106.400.000 km2. Büyüklük bakımından Büyük Okyanustan sonra gelir. Kuzeyden güneye uzunluğu 16.500 km. en geniş yeri 13.500 km. ortalama genişliği 5.500 km'dir. En derin yeri Porto Riko yakınındadır (8.500 m). Ortalama derinliği 3.500 m. dolayındadır.


Yukarıdan aşağıya doğru bir S harfi biçiminde olan Atlas Okyanusu'nun çok eski bir jeolojik çağda Eski ve Yeni Dünya anakaralarının kopup birbirinden ayrılarak uzaklaşması sonucun da ortaya çıktığı sanılmaktadır. Nitekim haritaya bakınca, bu iki dünya yaklaştırılarak yan yana getirilebilse birbirine bütünüyle uyacağı görülür.

Atlas Okyanusu'nun dibi düz değildir. Kuzeyden güneye doğru, tam ortada, deniz dibinden yüksekliği 3.000 metreye kadar varan, ama gene de yüzeyden birkaç bin metre aşağıda kalan büyük bir dağ zinciri vardır. Atlantik ortasındaki bu sıradağlar bazı yerlerde su yüzüne çıkarak adalar meydana getirir (İzlanda, Tristan de Cunha Adaları gibi).

Atlas Okyanusu'nda deniz akıntıları çoktur ve bu akıntılar kıyılarını yaladığı ülkelerin iklimini etkiler. Akıntıların en ünlüsü Florida açıklarında doğarak kuzeye, sonra kuzeydoğuya yönelen Golf Stream sıcak su akıntısıdır. Avrupa kıyılarını yalayan bu akıntı, Batı Avrupa’nın iklimini oldukça yumuşatır.

Sıcak mevsimlerde Atlas Okyanusu'nun kuzeyinden kopan buz dağları (aysberg) güneye doğru ilerler ve Ekvator Bölgesi'ne varıncaya kadar erirler.

Günümüzde Atlas Okyanusu'nun özellikle kuzey bölümünde yoğun bir deniz ve hava trafiği vardır.