Atlar hakkında bilinmesi gerekenler

AT Tek parmaklı, evcil, memeli hayvan. Zebra, eşek, okapi gibi toynaklı bir parmaklılardan dır. Anayurdu Orta Asya'dır. Oradan bütün dünyaya insanlar eliyle yayılmıştır. Günümüzde Afrika'nın sık ormanları ve Kutuplar dışında dünyanın her yerinde bulunur.


Amerika'ya da Avrupalılarca götürülmüş, sonra orada görülen yabani at sürüleri bunlardan türemiştir. Atın dişisine kısrak, üç yaşına kadar yavrusuna tay, erkeğine aygır, iğdiş edilmişse beygir denir.

At bir bozkır hayvanıdır. Bu nedenle Türkler için kutsaldı. Çünkü hem bir savaş aracı, hem bir besin kaynağı idi. Türkler atın etini yer, sütünü kımız yapıp içerlerdi.

Motorlu araçların icadına kadar insanlığın en hızlı taşıtı at olmuştur. Hititliler, Romalılar savaş arabalarına atları koşmuşlar, akıncı kavimler (Türkler, Moğollar, vb.) onu bir savaş ve göç aracı olarak kullanmışlardır.

Savaşlarda, atlı birliklerin özel bir yeri olmuş, süvari birlikleri, eski savaşlarda şimdiki motorize birliklerin yerini tutmuştur.

Tarım alanında da binlerce yıldan beri atın gücünden yararlanılmış, pulluğa, arabaya koşulmuştur. Kentlerde faytonların ve at arabalarının sayısı çok azalmış ya da büsbütün silinmiştir. Tarımda da atın yerini traktör almıştır.