ANADOLU ADAÇAYI (Salvia triloba) Akdeniz bitkisi olup özellikle Güneydoğu, Balkanlar ve Batı Anadolu’ da geniş alanlarda yetişmektedir.
Anadolu Ada Çayı Bitkisel özellikleri
Derinlere inebilen bir kök sistemine sahiptir. 120 cm. kadar boylanabilen, çalı görünümlü, çok yıllıktır. Dalları yatık durumdadır ve üzeri beyaz tüylerle kaplıdır.
Esas yaprakları ile birlikte iki yan yaprak bulunması dolayısıyla üç parçalıdır. Yaprak, uzunca bir sapa sahiptir. Yaprak rengi yeşilimsi sarıdır. Kuvvetli kokuludur. Her dal bir çiçek durumu ile son bulur dolayısıyla üç parçalıdır.
Yaprak, uzunca bir sapa sahiptir. Yaprak rengi Çiçek, yaprak boğumlarında ve 2-6 adedi bir arada bulunur.
Anadolu Ada Çayı İçerikleri
Anadolu adaçayının etkili maddesi uçucu yağıdır. Uçucu yağ miktarı; biçim sayısına, biçim zamanına, yetiştiği ekolojiye ve yetiştirme yöntemine bağlı olmakla beraber % 0,9-3,7 arasında değişir.
Uçucu yağındaki etken maddeler; Cineol (%60), Borneol, Kafur, Lineol, Thujon ve Bornyl asetat’dır. Uçucu yağ ülkemizde Muğla ve Fethiye’de subuharı distilasyonuyla elde edilir. %3 civanndaki uçucu yağı renksiz veya sarı renkli, özel kokulu ve yakıcı lezzetlidir.
Anadolu Ada Çayı Bitkisel özellikleri
Derinlere inebilen bir kök sistemine sahiptir. 120 cm. kadar boylanabilen, çalı görünümlü, çok yıllıktır. Dalları yatık durumdadır ve üzeri beyaz tüylerle kaplıdır.
Esas yaprakları ile birlikte iki yan yaprak bulunması dolayısıyla üç parçalıdır. Yaprak, uzunca bir sapa sahiptir. Yaprak rengi yeşilimsi sarıdır. Kuvvetli kokuludur. Her dal bir çiçek durumu ile son bulur dolayısıyla üç parçalıdır.
Yaprak, uzunca bir sapa sahiptir. Yaprak rengi Çiçek, yaprak boğumlarında ve 2-6 adedi bir arada bulunur.
Anadolu Ada Çayı İçerikleri
Anadolu adaçayının etkili maddesi uçucu yağıdır. Uçucu yağ miktarı; biçim sayısına, biçim zamanına, yetiştiği ekolojiye ve yetiştirme yöntemine bağlı olmakla beraber % 0,9-3,7 arasında değişir.
Uçucu yağındaki etken maddeler; Cineol (%60), Borneol, Kafur, Lineol, Thujon ve Bornyl asetat’dır. Uçucu yağ ülkemizde Muğla ve Fethiye’de subuharı distilasyonuyla elde edilir. %3 civanndaki uçucu yağı renksiz veya sarı renkli, özel kokulu ve yakıcı lezzetlidir.