Akıntılar coğrafya özellikleri

AKINTILAR su kütlelerini aynı yönde sürükleyen deniz hareketleri. Sıcaklık ve tuzluluk farklarından, rüzgarlardan ve gelgitlerden doğar.


Tuzluluk ve yükseklik farkından doğan akıntılar, aşırı buharlaşma nedeniyle su kaybeden denizlere doğru komşu denizlerden olur. Karadeniz’den ve Atlas Okyanusu’ndan Akdeniz’e olan akıntılar bu türdendir.

Asıl önemli olan akıntılar okyanuslardaki akıntılardır. Deniz suyunun değişik enlemlerdeki sıcaklık farkları ve sürekli rüzgarlar, bu akıntıları oluşturur. Üç büyük okyanusta (Atlas, Hint, Büyük) görülen bu akıntıların en büyüğü Golf Stream akıntısıdır

Bu akıntı, kızılötesi ışınlarla havadan çekilen fotoğraflarla çok iyi incelenmiştir. Ekvator bölgesinde ısınarak doğan Golf Sıream, kuzeye doğru Küba ve Florida arasından geçerek ilerler. Kuzey Amerika’nın doğu kıyılarını yalayarak Avrupa kıyılarına ulaşır.

Hızı saatte 1.8-5.5 km arasındadır. Bir sıcak su akıntısı olduğundan Batı Avrupa’nın iklimini etkiler ve yumuşatır. Büyük Okyanus’ta da Golf Stream’ın bir benzeri vardır; Kuro-Şivo akıntısı. Bu sıcak su akıntısı da Japonya kıyılarını yaladıktan sonra, Kaliforniya’ya doğru ilerler. Antartika çevresinden okyanuslara doğru da soğuk su akınlıları vardır.