Akarsu coğrafya özellikleri hakkında bilgi

AKARSU bir kaynaktan doğup akarak deniz ya da göl gibi toplu sulara kavuşan su. Akarsuyun kaynağı genellikle yer altından çıkan sulardır (göze. pınar). Ama yüksek dağlardaki karların erirnesinden de akarsular oluşur.


Akarsuyun en küçüğüne dere denir. Dereler çayları, çaylar ırmakları oluşturur. Akarsuyun aktığı çukur yola yatak, kabardığı duruma taşkın ya da sel denir.

Irmakların hepsi denizlere ya da göllere ulaşmayabilir. Çöl bölgelerinde oluşan bazı ırmaklar çölde ilerledikçe, gücünü yitirip soğularak sonunda kaybolur. Akarsu çok mil taşıyorsa, denize döküldüğü yerde biriken millerden çatalağızlar (delta) oluşur.

Akarsuların verdileri (debi) ve düzenlilikleri (rejim) iklime, yani yağışların yıllık dağılımına bağlıdır. Ekvator bölgelerinde bütün yıl yağış olduğu için buralardaki ırmakların rejimi düzenlidir. Yazı kurak geçen bölgelerdeyse, ırmaklar yağış mevsiminde coşar, kurak mevsimde soğulurlar.

Akarsular çeşitli yönden insanlara yarar sağlar: Sulama, ulaşım, su ürünleri, barajlar, vb. Bazı büyük ırmaklar kanallarla birbirine bağlanarak, önemli ulaşım yolları haline getirilmiştir. Barajların arkasında biriktirilen sulardan da büyük ölçüde elektrik enerjisi elde edilmektedir.