Adaçayı faydaları zararları ve faydalanma yönleri

Adaçayının faydaları nelerdir, adaçayı vücuda hangi zararları verir ve faydalanma yönleri nelerdir?


Eskiden beri çok yönlü kullanılan bir baharattır. İhtiva ettiği thujon’dan dolayı son zamanlarda S. officinalis’in kullanımı azalmıştır.

Bugün tıpta antiseptik, kuvvet verici, karminative (mide, karın ağrılarını giderici), antihidrotik (terletici), diüretik (idrar söktürücü), yatıştırıcı-teskin edici, sedative (gaz çıkarıcı), ağrı kesici, iştah açıcı, hazmı kolaylaştırıcı, balgam söktürücü ve dezenfektan olarak kullanılmaktadır.

Bademcik ve diş eti iltihaplarını kurutur. Banyo suyuna ilavesiyle vücuda zindelik verir. Adaçayının yaprağı kaynatılarak çay gibi içilmekle beraber ıhlamurla karışımının suyu öksürük kesici, nane ve kekikle karışımı mide ağrılarına, gaz çıkarmaya ve mide ekşimesine, ishale, gece terlemelerine, kas kasılmalarına karşı içilir.

Antibakteriyel, antiviral ve antifungal özelliğe sahiptir. Aynca koku değiştirici etkisinin yanında parfimeri ve kozmetik sanayinde de kullanılır. Kurutulmuş yaprak pipo olarak içilir.

Çayı, %5’lik infüsyon şeklinde hazırlanır. Alkol ekstresinin veya eterik yağın uzun süre alınmasında; baş dönmesi, kalp çarpıntısı yapabilir, kramplar ortaya çıkabilir.