Acı kavun faydaları zararları kullanımı ve faydalanma yöntemleri

Acı kavun faydaları zararları, halk hekimliğinde kullanımı ve faydalanma yöntemleri hakkında detaylı bilgiler. İlaç maksadıyla bitkinin toprak üstü aksamı ve olgunlaşmış meyvelerinden faydalanılır. Eski çağlardan beri Mısır, Yunan ve Romenlerde çok amaçlı kullanılmıştır. İshal söktürücü ve sinüzit ilacı olarak faydalanılmıştır. Örneğin Dr. Dikson, şiddetli migren sancılarına karşı önermiştir.


Köklerin ve yaprakların ekstraksiyonu ile elde edilen ecballine adlı ekstre-özsu, deri sağlığını korumak, derideki mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek ve saç çıkarmak amacıyla kullanılmaktadır. Köklerinden hazırlanan lapa ve merhemler egzama gibi kronik cilt hastalıklarına karşı ve romatizma ağrılarını dindirmek için uygulanır. Basit yaralanmalarda kanın durdurulması için taze yaprakları kullanılır.

Meyveleri, idrar artırıcı, kusturucu, ishal verici, iştah açıcı olarak ve nefes yolları hastalıklarına karşı kullanılmaktadır. Ham meyveleri, narkotik zehirlenmelerde küçük dozlar halinde alınır.

Fazla kullanıldığında kanlı ishale sebebiyet verir. Herbası-yeşil otundan hazırlanan suyu, idrar söktürür, meyvesinin şırası romatizma ve nevraljiyada haricen kompres yapılır. Olgunlaşmamış meyve şırasından kurt düşürücü olarak faydalanılır. Meyvelerinden taze sıkılmış şırası buğday unu ile hamur yapılarak geç iyileşen yaraların tedavisinde yaraların üzerine sarılır.

Halkımız tamamen bilgi yetersizliği ve ampirik olarak bitkinin meyvelerini ve köklerini sinüzit, romatizma, idrar söktürme, sarılık, kabızlık gibi hastalıklarda tedavi amacı ile kullanmaktadır. Böyle bilinçsiz olarak kullanılması bir çok ölümlere sebebiyet vermiştir. Müshil olarak kullanmak için kuru kökten hazırlanan % 1-3’lük infüsyonu l-2 bardak içilir.

Halk hekimliğinde; toprak üstü aksamından, pişirme şeklinde idrar söktürücü ve yara olgunlaştırıcı olarak istifade edilir. Meyvesinden elde edilen ekstrakt; romatizmada, podakra'da haricen sürülerek kompres yapılır. Olgun meyvelerin şırasından kurt düşürücü olarak istifade edilir. Haricen, taze vaziyette apse ve ağrılı yerlere kapamak suretiyle kullanılır.