Acı kavun bitkisi nedir nerede bulunur yetişir? hakkında bilgi

ACI KAVUN (Ecballium elaterium L) Acı kavunun anavatanı Akdeniz Bölgesidir. Yeşil meyvelere sahip olan bu bitki; Türkiye, Yunanistan, İtalya, İspanya, Romanya, İngiltere, B.D.T.’nun Güney kısımları, Asya, Güney Avrupa, Balkanlar ve tüm Anadolu’da yaygın olarak yetişir. Türkiye’nin bütün bölgelerinde doğal olarak yetişir.


Mahalli adı: Acı düğlek, ebucehil karpuzu, cırtlak, it hıyarı, karga düveleği, karga cevizi, şeytan keleği, eşek hıyarı, cırtatan, hıyarcık, karga ibiği, karga keleği, karga kozağı, karga bostanı.

Acı Kavun Bitkisel Özellikleri

Çok iyi gelişmiş kazık köklere sahiptir. Bu kökler kalın ve oldukça hacimlidirler. Kökleri etlidir ve yan kökleri azdır. Gövde uzunluğu 0.2-2.0 m kadardır. Yapraklar karpuz yapraklarına benzeyip girintili çıkıntılıdır.

Nisan-Ekim ayları arasında çiçek açar. Çiçekler sarı renklidir. Çiçek sapları tüylü ve 2-10 cm. uzunluğundadır. Meyveler 2-3 cm. çapında, 2-5 cm. uzunluğunda olup oval şekillidir.

Meyve, ilk önce dik, olgunlaştığında sarkık bir durum alır. Üzeri sert tüylerle kaplıdır. Tohumun bin tane ağırlığı 3-5 g. olup boyutları 2-3 mm.’dir. Meyveleri sonbaharda olgunlaşır.

Acı kavun içerikleri

Meyve ve köklerinin bileşiminde; elaterin, elaterisin A ve elaterisin B, elaterin elateridin, dihidro elaterin, kükürbitesin ve yağ asitleri vardır.

Bunlar, genellikle A ve B elaterin adı altında bulunan bir kaç glikozitten ayrı albüminli maddeler, asitler, sakızlar ve elateraz enziminden ibarettir.

Bu bitkinin etkili maddesi elaterindir. Elaterin şiddetli zayıflatıcı etkidedir, ancak bu etki olgun meyvelerde yoktur.