HAMİLELİKTE TİROİD (TSH) YÜKSEKLİĞİ BEBEĞE ZARARLARI

Hamilelik sürecinde Tiroid (TSH) hastalığı kontrol altına alınmadığı takdirde bebeğe kalıcı zararlar verebiliyor. Peki hamilelikte tiroid yüksekliği bebeğe zararları nelerdir, tiroid yükselmesi ne anlama geliyor? Cevapları sitemizde..




Tiroid bütün Dünya da sık görülen hastalıklardan bir tanesi. Ülkemizde de çok sık görülür, aşağı yukarı her 3 kadından birinde tiroid hastalığı görülüyor. Bunlar pek çok çeşidi olmakla birlikte temel olarak tiroidin az çalışması, çok çalışması veya Tiroid de büyüme gibi hastalıklar oluyor. Özellikle bizi gebelik sırasında daha çok ilgilendiren tiroidin çalışma hızı oluyor. Tiroid vücudun tüm hücrelerini, tüm organların çalışma temposuna ayarlıyor.

O nedenle gebelikte tiroidin normal olması bizim için çok önemli, bu nedenle fazla çalışanın fazla çalışmayı engelleyen ilaçlarını, az çalışanın da ilave verilen hormon ilaçlarını kullanmalarına devam etmeleri isteniyor. Bunların bebeğe herhangi bir zararı söz konusu değil.

Tiroid normal çalışmadığı zaman, özellikle az çalıştığında bebeğin gelişmesinin bozulmasına, bebeğin zekasının gelişiminin nörolojik fonksiyonlarının bozulmasına yol açıyor.

O nedenle bu önem taşıyor, bazen kadında tiroid hastalığı olmadan bebeklerde tiroid hastalıkları olabilir. Hipotiroidi özellikle zeka gelişimini etkilediği için ülkemizde yeni doğan bütün bebeklerde hipotiroidi olup olmadığı topuk kanından bakılıyor.

Anne karnındaki bebeğin gelişimi inanılmaz görüntüler