HAMİLELİKTE DOĞUM SANCISI NASIL OLUR SIKLIĞI NEDİR?

Başlangıçta seyrek olabilir. Doğum sancısı demek için 10 dakikada en az iki tane gelmesi rakamsal olarak kabul edilir. Ama gittikçe sıklaşan bir ağrı varsa illaki 10 dakikada 2 tane gelecek diye beklemesine gerek yok gebenin. Peş peşe gelen bir ağrı söz konusuysa o zaman doktoruyla bir görüşmesinde fayda var.



Her hissedilen ağrı doğum sancısı mıdır?

Her hissedilen ağrı aslında doğum sancısı değildir. Doğum sancısı rahimin total olarak, yani bir bütün olarak kasılması ile olan sancıdır ve o esnada rahimde bir gerilme, sertleşme meydana gelir. Gebe bunu kendisi de anlayabilir. Normalde kasılmamış rahim yumuşaktır elinizle bastırdığınızda o yumuşaklığı hissedersiniz. Ama ağrıyla birlikte eğer siz gerçekten rahim de bir kasılma var ise sertleşir hafif kabarır ve tek bir yerde değil birkaç yerde bu sertliği hissedersiniz.

Doğum sancısı nasıl olur?

Eğer ağrıyla birlikte tek bir noktada bir sertleşme hissederse gebe bu muhtemelen bebeğin tekmesi olabilir, bir omuz hareketi olabilir bebeğe bağlı hareket ve buna bağlı bir ağrıdır doğum sancısı değildir.

Doğum sancısı tüm rahimi kapsar, aşağı doğru bir basınç, aşağı doğru bir bir kuvvet vardır ve bir süre içerir. Yani bu 15 saniye olur, 20 saniye olur, tatlı bir kasılma ile birlikte bir kabarma ve sonrasında bir gevşeme hisseder gebe.

Dolayısıyla sancıyı ayırt edebilmek için en güzeli gebenin kendisinin eliyle veya eşinin ya da bir arkadaşının eliyle kontrol etmesidir. Eğer tüm karında var ise bu doğum sancısı olabilir, o zaman bir hastaneye gitmesinde fayda vardır.