HAMİLELİKTE BEBEĞİN GELİŞİMİNİN ÖNDE VEYA GERİDE GİTMESİ

Biz büyük insanlar hepimiz nasıl aynı boyda, aynı kiloda, aynı renkte değiliz dolayısıyla bebekler arasında da farklılık olması çok doğal bir şey. Bu hem genetik yapımızdan etkilenen bir durum, hem gebelik sırasındaki beslenmenizden ve gebelikte ilgili problemlerin olup olmaması ile ilişkilidir.



Gebeler için hazırlanmış bebeklerin büyüme eğrileri vardır. Bir bebek bu büyüme eğrilerinde yüzde 10’nun altında kalıyorsa, bu bebeğin gününe göre gelişmesinin geri olduğu, ağırlığının düşük olduğu söylenir.

%90’ın üstünde kalıyorsa eğrileri bu sefer de iri bir bebek olduğu, şişman bir bebek olduğunu söylenir.

Herkes ikisinin de kendisine göre problemleri var. Zayıf bir bebek ise bu niçin zayıf, bunun altında yatan faktör nedir, Annenin beslenmesi mi problemlidir, plasenta ile ilgili bir sorun mu vardır, bebeğin kendisi ile ilgili bir sorun mudur? bunların hepsini araştırılması gerekiyor ve genellikle bu işlerin altından bir problem çıkar ve ona yönelik tedaviye yönelinir.

İri olduğu zaman da bebek bu sefer doğum zorlukları, sezaryen oranının artması veya aleti doğumların artması söz konusu olabiliyor. Yine doğum sırasında bebeğin zedelenmesi söz konusu olabiliyor, bazen kemik kırıkları olabilir, bazen başka zedelenmeler olabilir. O nedenle aslında istenen şey normal sınırlar içerisinde kalmaktır.