GEBELİKTE ŞEKER YÜKLEMESİ RİSKİ TANISI VE TEDAVİ SÜRECİ

Her gebede böyle bir risk vardır aslında. Çünkü bebeğin ürettiği bir kısım hormonlar vücutta İnsülin direnci yaratıyor. İnsüline karşı direnci arttırıyor, bu bazı gebelerde tolere edilebiliyor. Bazılarında da şekerin yükselmesi şeklinde kendisini gösteriyor. Buna gebelik şekeri deniyor.



20 gebeden bir tanesinde karşımıza çıkıyor. Ama bu hormonları her gebe yapıyor. Bazı gebelerde bu daha kolay ortaya çıkıyor.

Bunlar başlangıçta obez olanlar, fazla kilolu olan gebeliğe böyle başlayanlar, gebelik sırasında çok kilo alanlar, ailesinde şeker hastalığı olanlar en büyük risk grubunu oluşturuyor.

Gebelikte şeker tanısı nasıl konulur?

Hamilelikte hormonlar 24-28. haftalarında gebelerin zirve yapıyor. Yani insülin direncinin zirveye çıktığı dönem bu dönem. O nedenle bu dönemde 24-28. hafta arasında 50 gram şeker tarama testi denilen bir test yapılıyor. Burada gebe 50 gram glikoz içiriyor ve bir saat sonra kan şekeri ne bakılıyor.

Bu belli bir seviyenin üstünde değilse o zaman normal olduğu kabul ediliyor. Ama belli bir seviyenin üstünde çıkarsa o zaman gerçekten bir gebelik şekeri olup olmadığını anlamak için bu sefer standart 100 gramlık 4 saatlik bir şeker testi yapılıyor. O da bozuk çıkarsa o zaman Gebelik şekeri olduğu tanısı konuyor.

Gebelik şekeri tedavi süreci nasıl işler?

Tedavi sürecinde her hastanın durumu farklılık gösteriyor. Ama genel anlamda öncelikle gebenin diyeti ayarlanıyor. Gebenin daha düzenli, içeriği daha iyi ayarlanmış bir diyet alması için bir diyetisyenle görüştürülüyor ve ona kullanacağı diyet tarif ediliyor. Bu diyetin etkileri takip ediliyor ve hastaların büyük çoğunluğunda diyet yeterli oluyor ancak az bir kısmında ilaç tedavisi gerekebiliyor. Bu dönemde genellikle insülin denilen şeker ilacından faydalanıyor.

Gebelik bitince her şey normalleşiyor. Ancak gebelik sırasında şekeri çıkan hastaların üçte birinde ileriki yaşlarda tipik diyabet denilen yaşlılık diyabeti çıkıyor.