GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) 4. HAFTA BEBEK RAHİM İÇİNE YERLEŞİR

4 hafta geçmiştir, bir önceki adetinizden gebe kaldığımızı keşfettiğiniz gününe kadar ve biz bir önceki adeti baz aldığımız için hekimlere göre artık 4 haftalık hamilesiniz. Oysa biyolojik anlamda henüz 2 hafta önce yumurtladınız ve o döllenen yumurtadan dolayı hamilesiniz. Şimdi artık bebeğiniz rahim içine yerleşti, toplu iğne ucundan hafifçe büyük, küçücük bir boyutta birkaç bin hücre şeklinde ve bu hücreler hızla farklılaşmaya başladılar. Saç, tırnak, diş, Kalp, göz ne olacaklarsa hızla bir canlı içinde olması gereken yere doğru göçüyorlar ve özelleşiyorlar. Burada artık kendinize bir Doktor bulma ve gebeliğinizdeki takibe başlama zamanıdır.



Ultrasonografik olarak 4 hafta civarında herhangi bir bulgu saptanmaz, ancak saptanmasına çok az kalmıştır, bir hafta kadar sonra yapılacak ultrasonda Bebeğinizin kesesi rahim içinde görülecektir. Eğer rahim içinde görünmüyor ise o zaman bir dış gebelik tehlikesi gündeme gelecektir, onun içinde ben iki üç ay bekleyeyim ondan sonra doktora gideyim şeklinde eski tarz yaklaşımlar desteklenmeyen yaklaşımlardır.

Çünkü bu sıralarda artık çok hassas laboratuvar yöntemleri ve çok hassas ultrason cihazları kullanılarak daha erkenden bir dış gebelik tespit edilebilmekte ve bulunduğu yeri genellikle bu tüptür, patlatmadan yırtmadan o organı kılıcı bir şekilde hasar yaratmadan ameliyat edilip alınması gereklidir.

Jinekolog seçerken modern deyimle elektriğinizin tuttuğu bir hekimi seçmeniz lazım. Burada kastedilen şudur, bir hastanın hekiminden doktorundan gizli bir şeyin olmaması lazımdır. Karşınızdaki doktorun ailenin tanıdığı bir gruptan seçilmesi belki bu anlamda bir şüphe doğurabilir.

Gebelik 40 haftalık yolculuktur, kısa bir zaman değildir, çok önemli bir periyottur. Ucunda bebek vardır, hayatımız boyunca belki de en değerli varlığınızı kucağınıza alacaksınız. Bunun bir hastalık olmadığını, ama önemli bir zaman dilimi olduğunu, bazı şeylerin abartılmaması gerektiğini, ama bazı şeylerin de doktordan gizlenmemesi gerektiğini lütfen unutmayınız.

Doktorunuzla açık iletişimde olmalısınız, ona her şeyi gizlemeden sormalısınız, o da size gerektiği kadar bilgi verir. Onun gerekli görmediği bilgiyi başka hekimlere gidip ikinci üçüncü fikirleri almaya çalışarak kendinizi bu anlamda yıpratmamalısınız.