Bir buçuk yıl önce 60 kütük ağacına aşılanan mantarlarla üretime başlayan zihinsel engelliler, iki günde ortalama 4-5 kilo mantar topluyor. Satılan mantarların geliri çiftlikte çalışan 15 zihinsel engelli kursiyere dağıtılıyor. Bursa Zihinsel Engelli Çocukları Koruma Derneği Başkanı Tamer Sivri, hayırseverler tarafından kullanılmak üzere kendilerine tahsis edilen çiftlik sahasının 3 dönüm olduğunu söyledi. Sivri, şöyle konuştu: "Çiftliğimizin boş alanında ne yapabiliriz diye düşünürken güzel bir fikir orman bölge şefinden geldi. Proje hoşumuza gidince çiftlikte kütüklerde organik mantar üretimi yapmaya başladık. Bu kapsamda gürgen ve kayın ağaçlarından 60 adet kütük satın alarak Yalova’dan aldığımız mantar tohumlarını bu kütüklere aşıladık. Bir yıl önce başladık bu işe şu anda 2 günde 4-5 kiloya yakın mantar kesiyoruz. Hedefimiz bin kütük yaparak hem zihinsel engellilere terapi uygulamak, hem de kendilerine gelir kapısı aralamak."
Mantarların bakımının zihinsel engelli çocuklar tarafından yapıldığını anlatan Tamer Sivri, "Mantarlar zihinsel engelli kursiyerler tarafından sulanıp toplanıyor. Bazen kendi ailelerine de yemeleri için gönderiyoruz. Bu organik mantar olduğu için daha kaliteli. Pazardan aldığımız beyaz mantarlar samanda yetişmekte. Ama bu mantarlar kütüğün özünü yiyerek yetiştiği için daha kaliteli." şeklinde konuştu.
Kütüklerde üretilen organik mantarların et tadında olduklarını anlatan Sivri, şöyle devam etti: "Bu kayın ve gürgen ağaçlarını alıp 40’ar santim kestik, 20’lik matkapla delerek her birine 20’şer delik açtık. Bu deliklere ise mantar tohumu aşıladıktan sonra üzerini mumla kapatarak toprağa 4 santim olarak gömdük. Bu mantarları yaz boyunca brandanın altında sulayarak nemli kalmalarını sağladık. Kütükler bir yıl sonra mantar vermeye başladı."
İlk öcnceleri bu kadar güzel sonuç beklemediklerini anlatan Dernek Başkanı Tamer Sivri, sözlerini şöyle tamamladı: "Biz bu kadarını beklemiyorduk. Bu çok güzel bir şey oldu. Ayrıca bunu hep zihinsel engelli kursiyerlerimizin yapıp toplaması bizi sevindiriyor. Bu da demek ki zihinsel engelliler gerekirse mantarda üretir, inekte besler ve gerekirse seracılıkta yapar. Biz bunu ispatladık. Bundan da çok mutluyuz."