Ayakkabıları "gözleri" olacak


Proje danışmanı Bünyamin Kıvılcım, yaptığı açıklamada, çalışmanın öğrenciler Ozan Çakmak ve Hakan Çaldaş tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.
Bu proje sayesinde görme engellilerin sokakta yürümelerini kolaylaştıracaklarını ifade eden Kıvılcım, "Proje bitti, gayet güzel çalışıyor. Gören Ayaklar isimli bu projemiz görme engellilerin durumlarından esinlenerek yapılmış bir proje. İnşallah bu proje sayesinde görmeyen insanlar için yeni bir umut olacağız. Hazırladığımız bu proje TÜBİTAK tarafından da beğeniyle karşılandı" diye konuştu.

Ozan Çakmak da engellilerin yaşadığı zorlukları en aza indirmek adına bu projeyi hazırladıklarını ifade etti. Başarılı sonuçlar elde ettiklerini belirten Çakmak, şunları kaydetti: "Gören Ayaklar Projesi’nde görme engelli vatandaşların elindeki beyaz bastonları kaldırıp daha hızlı ve daha rahat yürümeleri için çalıştık. Engellilerin sokakta daha rahat hareket edebilmeleri düşüncesiyle çıktığımız yolda ilk olarak bir çift ayakkabı alarak bu ayakkabıların ön ve arka bölümlerine ultrasonik sensörler yerleştirdik. Daha sonra bu sensörlere uygun malzemeleri kullanarak projemizi tamamladık.
Aslında çok basit görünen bu proje, görme engellilerin karanlık dünyalarını aydınlatabilecek nitelikte. 2 metre mesafe algılaması olan bu sensörler sayesinde engellilerin herhangi bir yere çarpma riski ortadan kalkmış olacak. Sokakta yürüyen bir engelli, kulaklığa gelecek sinyaller sayesinde herhangi bir cisme yaklaştığını rahatlıkla anlayabilecek. Kişi cisme yaklaştıkça cihaz uyarı şiddetini daha da artıracak ve yaşanabilecek olumsuzluk bu şekilde ortadan kalkmış olacak."
Hakan Çaldaş ise engellilerin yaşadığı sıkıntıların bu zamana kadar çok fazla dikkatlerini çekmediğini ancak okulun spor kulübünde görevli bir ağabeylerinin yaşadığı olumsuzlukların projelerine ışık tuttuğunu söyledi.
Çaldaş, "Artık engelliler gören ayakkabılar sayesinde sokakta daha rahat yürüyebilecek. Görme engellilerimizin ayakkabıları aynı zamanda gözleri olacak" dedi. Okul Müdürü Gökhan Melikoğlu da projeyi ortaya atan, geliştiren öğrenciler ile onlara yol gösteren öğretmenlerini kutlayarak, "İnanıyorum ki yapmış olduğumuz tüm projeler amacına fazlasıyla ulaşacaktır. Bunlardan birisi de "Gören Ayaklar Projesi. Bu projeye çok güveniyoruz. Görme engellilerimizin hayatlarını rahatlatacağını biliyoruz. İnşallah bu projemizi daha da geliştirerek bütün engellilere fayda sağlarız" diye konuştu.