Rahimde Miyom nedir ağrısı nereye vurur belirtileri nelerdir? hakkında bilgi

Doğurganlık çağında olan her 3 kadından birinde görülen Rahimde miyom nedir, ağrısı nereye vurur ve belirtileri nelerdir?

Rahimde miyom nedir?

Miyom rahimden kaynaklanan iyi huylu bir tümörüdür. Doğurganlık çağındaki her 3 kadından birinde görülür. Yerleşimlerine göre üç gruba ayrılırlar.

Miyom türleri nelerdir?

Rahimdeki miyomları yerleşimlerine göre 3 gruba ayırmak mümkündür. Bazı miyomlar rahimin iç tabakasına yerleşim gösteriler, bunlara submuköz miyom deniyor. Bazıları rahimin dışına doğru büyürler bunlara subseröz miyom deniyor. Bazıları ise ikisinin arasında rahimin kas tabakasına gömülü olan miyomlardır bunlara da intramural miyom deniyor.

Miyom belirtileri nelerdir?

Miyomun belirtileri 2 ana gruba ayrılır. Bir tanesi özellikle rahimin iç yüzeyine doğru büyüyen submuköz miyomlarda görülür ve adet kanamasında artma ve buna bağlı kansızlık en sık rastlanan şikayettir. Rahimin iç yüzeyini deforme ettiğinden dolayı kısırlığa ve erken doğumlara neden olabilir.

Miyomlar da rastlanan diğer grup belirtiler ise bası belirtileridir. Örneğin büyük miyomlar idrar kesesine bası yaparak sık idrara çıkma şikayetine neden olabilir. Yada kalın bağırsağa bası yaparak gaz, ağrı ya da kabızlığa neden olabilir.