Reflü nedir nasıl anlaşılır ciddi bir hastalık mıdır sebebi nedir neden olur ne iyi gelir? belirtileri ve tedavisi

Reflü (gastro özofajial) hastalığı asit safra ve mukustan oluşan mide içeriğinin yemek borusuna, hatta ağıza kadar yukarıya doğru yer değiştirmesidir. En sık belirtisi göğüste yanma, boğazda yanma, ya da ağıza kadar gelen acı tat ve yiyecek hissidir.

Sıklıkla bunları görmemiz de birlikte atipik reflü belirtileri de söz konusu olabilir. Bunlar yemek borusunda oluşan harabiyete, oradaki yemek borusunun iç tabakasında gelişen ödeme bağlı olarak boğazda bir yumru hissi, fazlalık hissi, iritasyon sonrası gelişen spazma bağlı olarak, hatta kalp hastalığı ile karışabilecek düzeyde olan bir göğüs ağrısı, ses kısıklığı, geçmeyen inatçı hıçkırık, kuru öksürük gıcık tarzında öksürük gibi farklı şikayetlerde söz konusu olabilir. Bu arada ağrılı yutma, daha nadir olarak yutma güçlüklerine de neden olabilir. Bu reflü hastalığının şiddeti ile orantılı şekilde değişebilir.


Reflü nasıl tedavi edilir?

Reflü her şeyden evvel birlikte olduğu mide fıtığının olup olmamasına göre esas olaraktan tedavisi yönlendirir. Buradaki esas sorun mide ve yemek borusu arasındaki kapak sistemindeki bozulmadır. Ancak ameliyatla bu kapak sistemin düzeltilmesi mümkün değildir. O yüzden de reflü tedavisinde öncelikle ilaç tedavisi denenir.


Mide içeriği genellikle asetilen zengindir. O yüzden de asit azaltıcı tedavi reflünün esasını teşkil eder. Mide asidini azaltan ilaçların yanında mide içeriğinin üstünde kalarak geriye tepince zarar vermeyen maddeler ki aljinatlar denilen ilaçlarda yine reflü tedavisinde asit azaltıcı tedavilerin yanı sıra kullanır.


Bazen mide asiti az olmasına rağmen safra kesesinin özellikle alındığı durumlarda midede biriken safranın da yemek borusuna kaçması reflü hastalığı semptomlarına, belirtilerine neden olmaktadır. Bu tip durumlarda da midenin hareketlerini hızlandıran ilaçların kullanılması aynı zamanda zararsız safra asitinin ağızdan ilaç olarak verilmesi yarar sağlayabilir. Reflü tedavisinde esas olan mide asitini azaltmaktır, bunun yanı sıra midenin geriye tepen içeriğinin üzerinde kalan aljinatlarda yardımcı ilaç olaraktan kullanılır.