Zooloji nedir ne iş yapar ne ile uğraşır alt bilim dalları nelerdir? hakkında bilgi

ZOOLOJİ hayvanları inceleyen bilim. Tanımlamalı Zooloji, sistematik zooloji, anatomi, histoloji, embriyoloji, genetik, paleontoloji gibi çeşitli dallara ayrıldığı gibi incelenen hayvan gruplarına göre de dallara ayrılır: Mammaloji (memeliler bilimi), ornitoloji (kuşlar bilimi), herpetoloji (sürüngenler bilimi), entomoloji (böcekler bilimi), malakoloji (yumuşakçalar bilimi), vb.

Hayvanların incelenmesi yalnız gözleme dayanamaz. Bilimsel inceleme yukarıda sıralanan bilimlerden de anlaşılacağı gibi diseksiyondan hücrenin iç yapısına kadar her türlü ayrıntılı incelemeyi gerektirir. Ancak bu bilimsel inceleme aşamasına öyle birdenbire gelinmemiştir.


Önce yeni taş çağında insanlar hayvancılığa başladılar, sonra onları evcilleştirmeye giriştiler (Eski Mısır da kedinin evcilleştirilmesi), derken fosil hayvanların bulunmasıyla paleontoloji ortaya çıktı (Cuvier, 19. yüzyılın başları), hayvanlar ve bitkiler hiyerarşik ya da sistematik bir düzende sınıflandırılmaya başlandı (Lamarck, 18. yüzyılın sonları).