Zar kanatlılar familyası nedir özellikleri nelerdir nasıl canlılardır? hakkında bilgi

ZAR KANATLILAR eklembacaklılar böcekler sınıfına giren bir takım (Hymenoptera). Arıların yaptığı bal ve balmumuyla, yaban arılarının çeşitli yem bitkilerini, otları tozlaştırıp döllenmelerini sağlamalarıyla, bir bölümünün zararlı tırtılları yemesiyle ve daha başka hizmetleriyle insanlara zarardan çok yarar sağlayan biricik böcek takımı zarkanatlılardır.

Bunlar vücut bölümleri belirgin hayvanlardır ve genellikle arı ve karıncada olduğu gibi göğüs bölümü ile karın bölümü arasında daracık bir bağlantı bulunur. Ağız parçaları kimisinde sokucu-emici, kimisinde çiğneyici-emicidir. Hepsinde saydam ve az damarlı iki çift kanat vardır ve en önemli özellikleri budur.


Bir başka özellikleri kurtçuklarının kendi başlarına beslenmemeleri, ana babalarının bakımına muhtaç olmalarıdır. Kimisi yavrularını doğrudan doğruya besler, örneğin yabanarısı, kurtçuğunun önüne öldürdüğü bir sineği koyar; kimisi dolaylı olarak besler, örneğin mazı böcekleri bir meşe yaprağını sokarak onun salgı çıkarıp mazı yapmasını sağlar, yavruları bu mazıyı yiyerek beslenir. Tüm zarkanatlılar üreyip çoğalırken tam başkalaşım geçirir.


Zarkanatlılar sıcağı seven gündüz böcekleridir. Bu böceklerin bütün dünyada yaygın 30.000 kadar türü vardır. Balarısı (Apis mellifica), eşekarısı (Vespa crabro), incirde döllenmeyi sağlayan ilek sineği (Blastophaga psenes), toprak yabanarısı (Bombus terrestris), buğday karıncası (Messör semirufus), kırmızı orman karıncası (Formica rufa) en iyi bilinen türleridir.