Yunus Balığı nedir özellikleri çeşitleri nelerdir memelimi omurgalı mıdır? hakkında bilgi

YUNUS ya da YUNUS BALIĞI balinalar takımından suda yaşayan memeli hayvan (Delphinius). Büyük bir balığı andıran, gemilerle yarış edercesine hızla ve kolayca yüzebilen bu hayvanı bilmeyen yoktur. Ağız bölümü, alnından ufak bir kertikle ayrılmış gagayı andırır.

Özel havuzlarda yetiştirilmesi sırasında yapılan bilimsel gözlemler bu hayvanların yarasalarınkini andırır ses üstü titreşimler sayesinde birbirleriyle haberleşip anlaşabildiklerini göstermektedir. Oyuna yatkınlığı, sirk havuzlarında yaptığı akrobatik hareketler onun gelişmiş ruhsal bir yapıya sahip olduğunun kanıtlarıdır.


Nitekim boyuna göre (ortalama 2,5 metre) beyninin büyüklüğü de buna elverişlidir. Başta Amerikan Ordusu olmak üzere bazı ordular yunusların askeri amaçlarla eğitilip kullanılması yolunda çalışmalar yapmaktadır. Yunus bilimi (delfinoloji) günümüzde ilginç bir gelişme ve atılım içindedir.


Kendi adını taşıyan bir familya (Yunusgiller) içinde birçok yunus türü vardır: Yunus balığı (Delphinus delphis), kara balina (Globicephale melaena), kara dişli yunus (Steno rostratus), şişe burunlu Yunus (Tursiops truncatus), ganj yunusu (Platanista gangetica), tek boynuzlu yunus (Monodon Monoceros).