Yoğurt nedir el yapımı nasıl yapılır mayalanır neden olur ne işe yarar? püf noktası hakkında bilgi

YOĞURT sütün mayalanmasıyla oluşan beyaz koyu kıvamda süt ürünü. Tam yağlı ve yarım yağlı olarak iki kategoriye ayrılır. Tam yağlı yoğurt daha makbul sayılır.

Sütün yoğurda dönüşmesini “Türk basili” denen ve laktik maya çıkaran bir mikroorganizma sağlar. Bu mikroorganizma en iyi vücut sıcaklığında gelişir. Bu nedenle yoğurt yapılacak süt önce kaynatılır, suyu dörtte bir oranda azalınca yoğurt mayalama kabına aktarılır.


2 çay kaşığı eski yoğurt yarım kahve fincanı kadar sütle sulandırıldıktan sonra, sıcaklığı 40-45 dereceye inmiş olan sütün yüzeyinin bir, kıyısından içine sokulup hafifçe çalkalanır.


Yoğurt kabının üzeri soğumaması için sıkıca kapatılır. Sıcaklığın uzun süre 37 derece dolayında olmasına özen gösterilir.


4-5 saat bekletildikten sonra üzeri açılıp 2 saat kadar serin bir yerde dinlendirilir. Yoğurt, midesi çok duyarlı olanlara, onikiparmakbağırsağı ülseri olanlara dokunur. Ancak besin olarak çok yararlıdır.