Yılan nedir özellikleri nelerdir ne yer nasıl beslenir hareket eder nasıl bir hayvandır? hakkında bilgi

YILAN sürüngenler sınıfından, ince uzun gövdeli, ayaksız hayvanların genel adı. Zehirli yılanlar ve zehirsiz yılanlar olarak başlıca iki gruba ve birçok familyaya ayrılırlar. İster zehirli olsun, ister zehirsiz olsun, tüm yılanlarda vücut çok uzun bir silindir biçimindedir.

Anakonda denen Güney Amerika pitonlarında boy 12 metreye kadar uzayabilir. Hepsi bacaksız olan bu hayvanların çene eklemleri yerinden çıkarak iki çene kemiği birbirinden ayrılabilir. Bu niteliğinden ötürü yılanlar çok büyük yemleri yumurta, fare, tavşan, hatta büyük yılanlar oğlak bile yutabilir. Sindirim aygıtı son derece güçlüdür.


Yuttuğu avı ya da yemi çiğnemediği için olduğu gibi sindirir. Göz kapakları yoktur. Gözleri saydam sert bir tabaka ile korunur. Zehirli yılanların başı üçgenimsi biçimde, kuyruğu küt, zehirsiz yılanların başı yuvarlakça kuyruğu sivridir.


Zehirli yılanlarda ayrıca avını zehirleyebilmek felce uğratmak ya da öldürmek için bir zehir dişi ve buna bağlı bir zehir kesesi vardır. Yılanların göğüs kemiği yoktur. Bu nedenle yuttuğu av (balık, kurbağa, kuş, fare, vb.) iri ise kaburgaların uçları birbirinden uzaklaşır ve hayvanın midesi rahatça genişler.


Yılanlar zehir dişi bulunup bulunmadığına ve varsa bu dişin ağızda önde ya da arkada bulunmasına göre kategorilere ayrılır: Zehirdişsizler (boa, piton); arttaoyukdişliler (opisthoglypha), suyılanları bu gruba girer; önde oyukdişliler (proteroglypha), kobra gibi zehirli yılanlar bu gruba girer; olukluzehirdişliler (solenoglypha), engerek ve çıngıraklı yılan gibi zehirli yılanlar bu gruba girer.


Yılanlar soğukkanlı hayvanlardır. Havalar sıcak olduğu ölçüde hareketli ve çevik olurlar. Soğuklarda uyuşuk bir hal alır, kışın kış uykusuna yatarlar. Yılanlar akciğer solunumu yapan hayvanlardır. Akciğerin biri körelmiş, öteki vücudun boyunca uzamıştır. Soluklarını uzun süre tutabilir, bu nedenle suda yaşayabilirler (suyılanı). Hint Okyanusu’nda yaşayan bazı suyılanı türleri çok zehirlidir.