Yaşar Kemal kimdir doğum yeri neresi nerelerde yaşadı? eserleri ve biyografisi hakkında bilgi

Yaşar Kemal (1923-2015) romancı. Gerçek adı Kemal Sadık Gökçeli’dir. Adana’ya bağlı Osmaniye ilçesinin Gökçeli köyünde dünyaya geldi. Kadirli’de ilkokulu bitirdikten sonra bir süre Adana’da ortaokula devam etti. Ekonomik nedenlerle okulu bitiremeden ortaokuldan ayrıldı (1941). Yaşamını kazanmak için ırgatlık, kunduracı çıraklığı, öğretmen vekilliği, arzuhalcilik gibi çeşitli işlerde çalıştı. Böylece Güney Anadolu Bölgesi’nin, özellikle Çukurova dolaylarının köy, kasaba ve kent koşullarını ve bu koşullar içinde yaşayan çeşitli tabakadan insanların birbiriyle ve doğayla ilişkilerini görüp gözleme olanağını buldu.

Bu çevrede uzun süre folklorla uğraşan ve halk sanatının kaynaklarına inen Yaşar Kemal, Çukurova ağıtları derleyip yayımlayarak (Ağıtlar, 1943) yazın alanına adım attı. Bu arada şiirler de yazdı. Sonra öyküye yöneldi. 1951’de İstanbul’a gelerek Cumhuriyet Gazetesi’nde röportaj yazarı olarak çalışmaya başladı ve özellikle Çukurova Bölgesi’nde yaptığı röportajlarıyla tanındı.


Bir süre sonra romana başlayan yazar, ilk romanı İnce Memed (1955) ile büyük bir ün kazandı. Bunu sonraki yıllarda pek çok romanı izledi. Çoğu roman olmak üzere otuz yılda yazdığı eserlerin sayısı otuza yaklaştı. Bunların çoğunda insan-insan ve doğa-insan ilişkilerini derinliğine ve başarılı bir biçimde işledi. Bu konuları işlerken genellikle köylü yaşamını, Çukurova, Toroslar, Adana ve Kadirli yöresindeki Türkmenlerin yerleşik ve göçebe yaşamını konu edindi.


Ayrıca halk efsanelerinin temalarını gerçekçi öğelerle birleştiren eserler yazdı (Üç Anadolu Efsanesi, 1967; Binboğalar Efsanesi, 1967, vb.). Eserlerinden bir bölümü oyunlaştırılarak tiyatrolarda oynanmasının yanı sıra, birçoğu da filme alındı (Teneke, İnce Memed, Beyaz Mendil vb.). Gerek röportajlarıyla, gerek öykü ve romanlarıyla çeşitli ödüller kazanan Yaşar Kemal son olarak 1982 yılında “eserleriyle insanlığa olumlu katkısı” nedeniyle “Uluslararası Del Duca Ödülü”nü kazandı. Eserleri en çok yabancı dillere çevrilmiş Türk yazarı olarak uluslararası üne kavuşan Yaşar Kemal yabancı ülkelerde çağdaş bir epope yazarı olarak nitelenmektedir.


Başlıca eserleri: Sarı Sıcak (öyküler, 1952), Teneke (öykü, 1953), Çukurova Yan Yana (röportaj, 1955), ince Memed (roman, 1. cilt, 1955; 2. cilt, 1969); Yer Demir Gök Bakır (1963); Ölmez Otu (1969); Demirciler Çarşısı Cinayeti (1974); Yusufçuk Yusuf (1975); Yılanı Öldürseler (1976); Al Gözüm Seyreyle Salih (1976); Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca (1977).