Vizigotlar kimdir hangi ülke kimin atası nerede krallık kurdu ne zaman kim tarafından yıkıldı? tarihi hakkında bilgi

VİZİGOTLAR Gotların bir kolu. Hunların önünden kaçan Vizigotlar, Romalılar tarafından Dnieper ile Tuna ırmakları arasına yerleştirildiler ve kısmen Hıristiyanlaştırıldılar; Hunların batıya doğru ilerlemesi üzerine Trakya’ya sığınma izni aldılar (376). Bir süre sonra Romalılarla çatışan Vizigotlar, Roma İmparatoru Valens’i Edirne’de yenerek öldürdüler (378).

1. Theodosius, Viziotlarla anlaşarak onları Tuna ile Balkanlar arasında kalan bölgeye yerleştirdi (382). Theodosius’un ölümünden yararlanan Vizigot Kralı 1. Alarik. Yunanistan’ı yağma etti (395-396). Bunun üzerine Doğu Roma İmparatoru Arkadius, onları İllirya’ya yerleştirdi.


1. Alarik bu kez de İtalya’ya akınlar düzenledi ve Roma’yı yağmaladı (410); daha sonra güneye doğru ilerledi, Sicilya’ya ve oradan da Afrika’ya geçmeye hazırlanırken öldü. Athaulf'un yönetimi altında geri dönen Vizigotlar, Galya’ya girdiler ve Romalılar tarafından Akitinya'ya yerleştirildiler.


Bir süre Batı Roma İmparatorluğu’na bağlı kaldılar ve İmparator Actius ile birlikte Attila’ya karşı savaştılar (451). Bundan birkaç yıl sonra da Roma’ya bağlı olmaktan kurtularak bağımsız bir krallık kurdular ve daha sonra İspanya’nın büyük bir bölümünü ele geçirerek krallığın sınırlarını genişlettiler.


Vizigot Krallığı oldukça parlak dönemler yaşamakla birlikte, iç ve dış nedenler (taht kavgaları, Romalılarla ve Ostrogotlarla çatışmalar vb.) yüzünden tarihsel süreç içinde giderek zayıfladı; Frankların baskısıyla, krallığın merkezi Galya’dan İspanya’ya aktarıldı.


İspanyol Romalılarla kaynaşarak savaşçı özelliğini yitiren Vizigotlar arasındaki iktidar kavgası (soylu sınıf, din adamları, kral vb. çatışması) sürüp gitti. Tarık bin Ziyad, 711’de İspanya’yı ele geçirerek Vizigot Krallığı’nı ortadan kaldırdı.