Vaha nedir ne demek ne anlama gelir nasıl olur? hakkında bilgi

VAHA çöllerde su olan yerlerde oluşan yeşil alan. Vaha sözcüğü, başlangıçta Mısırlılar ve Yunan tarihçisi Heredotos tarafından Nil’in batısında, Libya Çölündeki yeşillik kesimler için kullanıldı; bu vahalar, yeraltı sularının yüze çıkması sayesinde ağaçlık ve ekilebilir topraklardan oluşuyordu.

Bugün bu sözcük, dünyanın her yanında yeraltı ve yerüstü sularının sayesinde yerleşik tarım yapılabilen, çöllerle çevrili yerler için kullanılır. Çöllük kesimlerde vahaların oluşması, ya da yakın dağlardan inen ya da bir yeraltı kaynağından gelen suyun varlığına bağlıdır; su kimi zaman kendiliğinden yeryüzüne çıkar, kimi zaman da insanlar tarafından artezyen tipi derin kuyularla yüze çıkarılır.


Vahalar genellikle çöllerin dağlık kenarlarında birbirini izler; ancak çölsü çöküntülerin kenarlarında da vahalar görülür. Küçük vahalar çoğunlukta olmakla birlikte, büyük vaha köyleri ve kentleri de vardır. Vahalarda çeşitli meyve ağaçları (kayısı, nar vb.) ve tarım bitkileri (buğday, mısır, yonca, tütün vb.) yetiştirilir. Afrika vahalarında ise özellikle hurma ağacı yetişir.