ÜÇGÜL Fasulyegiller familyasından bir ya da çok yıllık otsu bitki (Trifolium). Üç küçük yaprakcıktan oluşmuş bileşik yapraklı bir bitki olduğu için bu adı almıştır. Üçgülün pek çok türü vardır; türüne göre çiçekleri beyaz, pembe, kırmızı, mor ve bazen de sarı olur.
Birçok türü yem bitkisi olarak kullanıldığı için ekonomik açıdan önem taşıyan bir bitkidir. Özellikle mor üçgül (çayır üçgülü), yemlik bitki olarak büyük önem taşır. Yalnız yetiştirilen bu üçgül 2-3 yıl yerde kalarak yapay çayırlar oluşturur, yılda iki kez biçilir ve otlak olarak kullanılabilir.
Ayrıca, üçgül ekimi toprağı azot yönünden zenginleştirir. Üçgül, çimenlere sağlamlık verdiği için çimenlik yapımında da kullanılır; bazı üçgüller ise (kırmızı üçgül vb.) bahçelerde kenar süsü olarak yetiştirilir.