Tütün nedir ne işe yarar özellikleri nelerdir anavatanı neresi nasıl bir bitkidir? hakkında bilgi

TÜTÜN patlıcangiller familyasından, bileşiminde nikotin bulunan, bir ya da çok yıllık otsu bitki (Nikotiana tabacum) ve aynı bitkinin kıyılıp kurutularak kullanılmaya hazır duruma getirilmiş yaprağı. Bu bitkinin boyu 2 m'ye, yapraklarının uzunluğu da 70 cm’ye erişebilir; salkım ya da kömeç durumunda ve kırmızı, sarı ya da beyaz renkte bileşik çiçekleri vardır.

Tütün, “nikotin” denilen uyarıcı bir madde (alkaloit) taşır. İnsanlar tarafından öteden beri çok yaygın olarak kullanılan ve günümüzün en önemli sanayi bitkilerinden biri olan tütünün anayurdu Orta Amerika'dır. Büyük keşifler sırasında İspanyollar tarafından Avrupa'ya getirilen tütün, önce Avrupa’ya (1560), daha sonra da dünyanın her yanına yayıldı.


İnsanlar arasında çok yaygın bir alışkanlık niteliğini kazanan tütün kullanmak (enfiye, çiğneme) ya da içmek (sigara, puro vb.) zaman zaman krallar, padişahlar tarafından yasaklandı ve papalar tarafından aforoz edildi; ancak bu önlemlerin hemen hemen hiçbir etkisi olmadı. Bunun üzerine hükümetler tekel kurarak tütünü gelir kaynağı yapma yoluna gittiler.