Turgut Reis kimdir nerede doğdu neler yaptı korsan mı mezarı hangi ilde? hayatı hakkında bilgi

TURGUT REİS (1485-1565) denizci. Menteşe yöresinden yoksul bir ailenin oğluydu, genç yaşta levent olarak korsanlığa başladı ve kısa bir süre sonra reis oldu. Barbaros Hayreddin’in hizmetine girerek Preveze Deniz Savaşı’na katıldı; komuta ettiği yedek donanmayla, savaş alanından kaçan düşman gemilerini izledi ve çoğunu ele geçirdi. Bu savaştan sonra yine serbest olarak korsanlık yapmağa başladı; Korsika’da Cenovalılara tutsak düştü (1540) ve üç yıl gemilerde forsalık yaptı.

1543’te Cenova’yı kuşatan Barbaros tarafından kurtarıldı ve onun yardımıyla bir donanma kurup yeniden korsanlığa başladı. 1548’de Napoli Körfezindeki İspanyol gemilerini batırdı; körfez kıyısındaki kasabaları basarak birçok kişiyi tutsak aldı ve Cerbe Adası’nı kendisine üs yaptı.


Daha sonra Osmanlı Devleti’nin hizmetine giren Turgut Reis, Kanuni Sultan Süleyman’ın buyruğu üzerine Batı Trablus’u (1551); bir yıl sonra da Andrea Doria komutasındaki bir donanmayı Ponza Adası dolaylarında yenilgiye uğrattı.


1554’te Batı Trablus beylerbeyliğine atandı; kaptanıderya Piyale Paşa ile birlikte Akdeniz’de birçok sefere katıldı. 1565’te Malta Kuşatması sırasında kaleden atılan bir kurşunla yaralanıp öldü ve Batı Trablus kentindeki türbesine gömüldü.