Toktamış Han kimdir ne zaman doğdu öldü neler yapmıştır? hayatı hakkında bilgi

TOKTAMIŞ HAN (1342 - 1406) Altın Orda Devleti hanı. Cengiz soyundan gelen ve Mangışlak Bölgesi’nin emiri olan Tuli Hoca’nın oğludur. Babasının Urus Han tarafından yenilgiye uğratılması üzerine, Timur’un yanına sığındı (1376).

Timur’un yardımıyla, Urus Han ve oğullarıyla yapılan savaşları (1377, 1378) kazanarak, Altın Orda Devleti’nin batı bölgelerini ele geçirdi; daha sonra da Rusların saldırıları sonucunda iyice zayıflamış olan Altınordu Devleti’ni egemenliği altına aldı ve Altınordu birliğini yeniden kurdu.


Rusları yenilgiye uğratarak Moskova’ya kadar ilerledi ve kendisini Altın Orda Devleti’nin başına getirmiş olan Timur’un baskısından kurtulmak için Azerbaycan’a saldırdı (1387). Ayrıca, aynı yıl Toktamış’ın kuvvetleri Buhara’yı kuşatarak kentin çevresini yağmaladılar. 


Bunun üzerine Timur, Altınordu Devleti’ne karşı sefere çıktı ve yapılan savaşlarda (1391, 1395) Toktamış’ı ağır yenilgilere uğratarak ülkesini yağmaladı; Timur tarafından parçalanan Altın Orda Devleti’nin yerine yeni hanlıklar kuruldu.