Timuroğulları kimdir neler yapmıştır? hakkında bilgi

TİMUROĞULLARI Timur’un soyundan gelen ve onun kurduğu imparatorluğu bir süre daha yaşatan hükümdarlar. Timur, Otrar kentinde hastalanıp ölmeden önce toplamış olduğu kurultayda, torunu Pir Muhammed’i veliaht olarak atamıştı; ancak ölümünden sonra kimse onun bu vasiyetine uymak istemedi.

Bu konuda ilk anlaşmazlık Pir Muhammed ile Halil Sultan arasında çıktı ve bu anlaşmazlık Pir Muhammed’in öldürülmesiyle (1406) sonuçlandı. Babası Timur tarafından Horasan valiliğine atanmış olan Şahruh işe karışarak, yönetimi ele geçirdi ve kısa bir sürede, Suriye ile Arabistan’ın dışında babasının bütün ülkesini egemenliği altına aldı.


Ancak onun ölümünden (1447) sonra ülkede yine karışıklıklar çıktı; bu karışık dönemde Ebu Said ve Hüseyin Baykara, devleti ayakta tutmayı başardılarsa da daha sonra Timuroğulları Özbekler tarafından yenilgiye uğratıldı ve Horasan ile Maveraünnehir’in yitirilmesinden sonra Babur Şah Hindistan’a gitmek zorunda kaldı.


Bütün bu karışıklıklara karşın, Timuroğulları döneminde Orta Asya’da mimarlık, bilim ve sanat alanlarında önemli gelişmeler oldu: Büyük ve güzel camiler yapıldı; çinicilik, dokumacılık, resim, edebiyat, astronomi ve matematik önem kazandı.