Timur kimdir ne zaman yaşadı nerede doğdu kaç yaşında nasıl öldü kimin oğlu Türk mü? hayatı hakkında bilgi

TİMUR (1336-1405) Timur İmparatorluğu’nun kurucusu. Keş kentinde doğdu. Barlas aşireti reislerinden Emir Turgay’ın oğludur. Bazı kaynaklara göre Timur ile Cengiz Han aynı soydan gelmektedir. Gençliğinde, bir savaş sırasında ayağından yaralanarak topal kaldığı için “Timurlenk” (Aksak Timur) diye anılmaya başladı.

Türkistan’ı yönetimi altında bulunduran Çağatay Hanlığı 14. yüzyılın ortalarında zayıfladı ve hanlığın yönetimi emirlerin eline geçti. Bazen emirlerle, bazen de hanlarla işbirliği yapan Timur zamanla durumunu iyice güçlendirdi ve Çağatay Hanlığının yönetimini ele geçirdi (1369). Daha sonra Kaşgar Hanlığını ortadan kaldırdı; Harzem, Horasan, İran ve Azerbaycan’ı egemenliği altına aldı.


Kurduğu imparatorluğun sınırını günden güne genişleten Timur, Altınordu Devleti’ne karşı savaş açtı ve yapılan savaşlar (1391-1394) sonunda bu devleti yıkarak ortadan kaldırdı. Başarısız bir Bağdat seferinden sonra Hindistan’a sefer düzenledi (1398) ve Delhi’ye kadar ilerledikten sonra, ele geçirdiği değerli hazinelerle ülkesine döndü.


İkinci Bağdat Seferi’nde Bağdat’ı Halep’i ve Şam’ı aldı: Anadolu’nun ortalarına kadar ilerleyerek Sivas’ı yakıp yıktı ve Ankara Savaşı’nda (1402) Yıldırım Bayezd’i büyük bir yenilgiye uğrattı; Anadolu’da bir süre daha kaldıktan ve İzmir’e kadar bütün Batı Anadolu kentlerini ele geçirdikten sonra başkent Semerkant’a döndü (1403). 1405’te Çin’e bir sefer düzenledi, bu sefer sırasında hastalanarak Otrar kentinde (68 yaşında) öldü.