Slovakya nerede hangi kıtada nasıl bir yer ülke? tarihi hakkında bilgi

SLOVAKYA Yüzölçümü 49.000 km2, nüfusu 5,464 milyon, başkenti Bratislava. Arazi batıya göre dağlık olduğundan nüfusu daha azdır (ülke nüfusunun üçte biri). Ancak 1945’ten, özellikle 1968’den sonra girişilen sanayileşme atılımı bu dengesizliği giderek azaltmaktadır. Ormancılığa ve hayvancılığa çok elverişli olan Slovakya’da çeşitli madenler de bulunduğundan ülkede son yıllarda çeşitli sanayi dalları geliştirilmiştir. Demir-çelik üretimi ile beslenen makine sanayi, kimya ve tekstil sanayileri bunların başında gelir. Sanayi için gerekli enerji akarsulardan elde edilen hidroelektrikle (Vah elektrik santralları).

Slovakya, Büyük Moravya’nın Macarlar tarafından yıkılmasından sonra Macaristan’a bağlandı ve 10. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar Macar egemenliğinde kaldı. Bu arada ülke önce Protestanlıktan etkilenmişken 17. yüzyılda tamamen Katolik olma sürecine girdi. 1526 Mohaç Savaşı’ndan sonra Macar soylularının Slovakya’ya sığınmaları da bunda rol oynadı.


19. yüzyılda milliyetçilik akımı geliştiyse de Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’ndan kurtulmayı sağlayamadı. 1918’de imparatorluk dağılınca girişilen Macarlaştırma siyaseti Slovakları Çeklere ve onların lideri Tomas Masaryk’e yöneltti. Ancak Slovaklar kurulan Çekoslovakya Cumhuriyeti içinde kendilerini rahat ve eşit hissetmediklerinden, Hitler Almanyası’nın desteği ile Kardinal Jozef Tiso’nun önderliğinde içişlerinde özerklik elde ettiler (1938).


Slovakya’da faşist, Yahudi aleyhtarı bir rejim kuruldu ve 1939’da ülke Alman himayesine girdi. 1945’te Almanya yenilince yine eski statüye dönüldü ve ancak Novotny yönetimi 1968’de iktidardan uzaklaştırıldıktan sonra bugünkü federal statü gerçekleşebildi.