Planör nedir nasıl uçar ne işe yarar? hakkında bilgi

PLANÖR hava akımlarından yararlanarak uçan, motorsuz hava taşıtı. İnsanlar öteden beri kuşların uçuşuna özenmiş, uçmanın sırrını bulmaya çalışmışlardır. Yunan mitolojisindeki Dedalos ile oğlu İkaros’un kuştüyü ve kanatları takınarak uçmalarından çağımıza kadar pek çok uçma efsanesi yaratılmıştır. 

Uçmanın ilkesi, ilk olarak Leonardo da Vinci tarafından bulunup ortaya konmuşsa da insanoğlunun bu rüyası ancak 19. yüzyılda gerçekleşebilmiştir. Günümüzde planörcülük, özellikle batı ülkelerinde çok ilgi duyulan sporlardan biridir.


Planör, çok hafif ve ince yapılı bir araçtır. Eskiden yüksek bir yerden atlanarak boşluğa itilir ve hava akımlarına kaptırılarak bir süre uçulurdu. Günümüzde planörler, bir uçak tarafından çekilip yükseltildikten sonra, havada salıverilmektedir. Ondan sonra havada kalma, hızlanma, yavaşlama, yükselme, alçalma planörcünün ustalığına bağlıdır.


Planörcü, hava akımlarından ve yükselen havanın yarattığı “hava bacaları”ndan yararlanarak dolana dolana planörünü çok yükseklere çıkarabilir, sonra istediğinde o akımdan süzüle süzüle yere indirebilir. Ağırlığı 300 kg’ı bulan geniş kanatlı bir planör, akıl almaz yüksekliğe tırmanabilir.