Patinaj nedir nasıl yapılır kaça ayrılır nasıl bir spordur? hakkında bilgi

PATİNAJ patenle buz üstünde kayma sporu. Birbirinden oldukça farklı iki yarışma şeklinde yapılır: Artistik patinaj ve hız patinajı. Artistik patinaj da iki türlüdür: Zorunlu hareketler ve serbest hareketler. Zorunlu hareketler elde edilecek toplam puanlar içinde 100’de 40 ağırlık taşır. Topaç gibi dönme ve kısa sıçramalar şeklindeki serbest hareketlerin puanlardaki payı 100’de 20’dir. Bunlara ek olarak tamamen serbest yapılan hareketler de 100’de 40 puan toplar.

Artistik patinajda kadın ve erkekler önce tek tek yarışırlar; ayrıca çift (bir erkek, bir kadın) yarışırlar ve üçüncü olarak da bir dans yarışması yapılır (buz dansı çiftlerce yapılır, ancak bunda da zorunla hareketler vardır ve hareketler dans adımlarını andırır, ayrıca bu hareketlerde akrobasiye ve atletik davranışlara az yer verilir).


Her yıl, hatta olimpiyatların yapıldığı yıllarda bile bir dünya patinaj şampiyonası düzenlenir. Hız patinajı bir buz üstü yarışıdır, 500 ile 10.000 metre (kadınlar için 3.000 m) arasında değişik mesafeler için iki yarışmacı arasında yapılır. Temelde patinaja dayanan buz hokeyi, kızak sporu gibi birtakım buz sporları daha varsa da bunlar patinaj dalına girmez.