Honore de Balzac kimdir? hayatı ve eserleri

Honore de Balzac (1799-1850) Fransız romancısı. Tours’da dünyaya geldi, Pariste yaşadı ve orada öldü. Genç yaşında edebiyata ilgi gösterdi, otuz yaşına kadar otuza yakın roman ve oyun yazarak, takma adla yayımladı. Eserleri başarı kazanamayınca iş hayatına atıldı, yayımcılığı, basımcılığı, hatta harf dökümcülüğünü denedi.


Bu işlerde de başarısızlığa uğradığı gibi, büyük ölçüde borç altına girdi. Bunun üzerine yeniden roman çalışmalarına girişti. Kendi adı altında ilk romanını l829’da yayımladı. Ondan sonra başarıları birbirini izledi. İnsanlık Komedisi adı altında yayımladığı bir dizi roman yazdı. Romanlarıyla büyük üne kavuştu. Uzun süreden beri mektuplaştığı sevgilisi Madam Hanska ile ölümünden beş ay önce evlenebildi.

Balzac eslelerinde zamanının toplumsal gerçeklerini, içinde yaşadığı burjuva toplumunun her kesimini, hayal gücünü de katarak tam bir gerçeklikle yansıtmasını bildi. Yazdığı romanların birçoğu günümüzde de ilgi ile okunmaktadır. Bunların bir çoğu Türkçe’ye de çevrilmiştir.

Başlıca eserlerinden bazıları: Eugenie Grandet, La Recherehe de I'Absolu (Mutlak Peşinde), Le Pere Goriot (Gorio Baba), Les İllisions Perdeus (Kaybolan Hayaller), Cesar Birotteau, La Cousine Bette, Le Cousin Pons, Le Lysdans la Vallee (Vadideki Zambak), La Physiologie du Mariage (Evliliğin Fizyolojisi).